Nederland is een parlementaire democratie. Elke 4 jaar kiezen de kiesgerechtigde Nederlanders de volksvertegenwoordigers in het parlement. Het parlement heet ook wel de Staten-Generaal, dat bestaat uit de Eerste Kamer en Tweede Kamer, controleert de regering en is medewetgever. Een wet gaat pas in als het parlement het wetsontwerp heeft aangenomen. Het kabinet en de afzonderlijke ministers zijn verantwoording schuldig aan het parlement.
De Tweede Kamer heeft een aantal rechten om de taken als controleur en wetgever goed te kunnen uitvoeren. Dit zijn het budgetrecht, het vragenrecht, het recht van interpellatie, de mogelijkheid om moties in te dienen, het enquêterecht, het recht van amendement en het recht van initiatief.Recht van enquête
De Tweede Kamer heeft het recht tot het uitvoeren van een parlementaire enquête. Als zij vindt dat een bepaalde zaak tot op de bodem moet worden onderzocht, mag ze daar een onderzoek naar instellen. De commissie van Kamerleden die de enquête uitvoert, kan getuigen verplichten te verschijnen en hen onder ede horen.
De regering bestaat uit de koningin en alle ministers. Het kabinet bestaat uit alle ministers en alle staatssecretarissen. De koningin zit dus niet in het kabinet en staatssecretarissen zitten niet in de regering.
Kun je een voorbeeld noemen van een parlementaire enquete? Heb je misschien een filmpje om het duidelijk te maken?
BeantwoordenVerwijderenHier is een voorbeeld van een parlementaire enquete. ze onderzoeken de crisismaatregelen die de nederlandse overheid nam in september 2009 en januari 2009 om de financiele stelsel te bestrijden.
BeantwoordenVerwijderenhttp://www.tweedekamer.nl/kamerleden/commissies/pefs/index.jsp
Dus als een voorbeeld zou het kunnen gaan over de financiele stelsel in nederland